Důležité pojmy, které byste měli při žádosti o půjčku rozhodně znát

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Úvěr je peněžním produktem, který vám v dnešní době může poslužit k financování téměř čehokoliv. Jeho získání není žádným komplikovaným procesem. Přesto byste při žádosti o půjčku měli znát několik základních pojmů, jež vám přinesou lepší orientaci při uzavírání budoucí úvěrové smlouvy.

Pojmy ze světa úvěrů

Vždy důsledně lpěte na tom, že podepisovat budete výhradně to, čemu dokonale rozumíte. Znalostí patřičných odborných výrazů zároveň ochráníte sami sebe v okamžiku, kdy narazíte na nevrlého úředníka či finančního zprostředkovatele, který nebude mít snahu vám cokoliv podrobnějšího vysvětlovat. Pokud bychom vás měli zasvětit do sféry financí a půjček, určitě se nebudeme zabývat pouze rozdílem mezi bankovní či nebankovní půjčkou. Ostatně, ten je pravděpodobně každému dobře znám. Zaměříme se na ostatní pojmy a jejich podrobnější vysvětlení.

Bonita

Pod tímto pojmem si představte svoji solventnost neboli schopnost splácet dané finanční závazky vůči poskytovateli úvěrů. Bonita se vypočítává na základě nejrůznějších údajů. Od velikosti vašeho příjmu, přes dřívější a aktuální platební morálku, až po schopnost ručit svým majetkem a podobně.

Pojištění schopnosti splácet

Příplatková služba, jež vás ochrání především v okamžiku, kdy nejste z jakéhokoliv důvodu schopni splácet své závazky. Ať už je to vlivem pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání či dokonce úmrtím. Toto pojištění je spojeno s pravidelnou měsíční platbou. Její výše se odvozuje o velikosti úvěru.

Jistina

Tímto výrazem je označována přesná peněžní suma, kterou vám bankovní či nebankovní společnost zapůjčila. Jistinu je třeba za všech okolností splatit v daném  termínu. Kromě toho budete obvykle splácet také úroky z této jistiny.

Registr dlužníků

Nechvalně známá databáze, do níž se dostane každý, kdo má zhoršenou platební morálku. Do seznamu neplatičů je pak nahlíženo při každém schvalování půjčky. Proto je lepší mít „čistý rejstřík“, díky čemuž se zvyšují vaše šance na půjčku.

RPSN

RPSN je zkratka pro pojem roční procentuální sazba nákladů. Na rozdíl od klasického úroku jde o hodnotu, která v sobě zahrnuje všechny náklady spjaté s danou půjčkou. To znamená nejenom úrok, ale také poplatky za vedení účtu, zřízení úvěru a podobně.

Bezhotovostní a hotovostní půjčka

Další důležité výrazy související s formou výplaty půjčky, o níž žádáte. Hotovostní půjčka je vyplácena v hotovosti. A to prostřednictvím obchodních zástupců nebankovní firmy u vás doma nebo na pobočce banky. Někdy lze peníze vybrat i na terminálech Sazky a podobných místech. Bezhotovostní půjčka je naopak vyplácena převodem na bankovní účet vedený na jméno klienta.

Úvěrový rámec

Maximální dosažitelná částka, kterou můžete vyčerpat z vámi schváleného úvěru. Hranice, jíž jste schopni bez sebemenšího problému splácet, a nikterak nezatížit vlastní rodinný rozpočet. Úvěrový rámec je zvolen na základě odpovídající bonity klienta.

Zajištěný a nezajištěný úvěr

Zajištěný úvěr je spojen s ručením konkrétní věci, ať už movitého či nemovitého charakteru. Obvykle to bývá nemovitost nebo jiná osoba, na níž přechází vaše závazky v okamžiku, kdy nestíháte splácet. Nezajištěný úvěr je bez jakéhokoliv ručení.

  • Důležité pojmy, které byste měli při žádosti o půjčku rozhodně znát
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout