Poradna: Zaměřte se při výběru půjčky na ty opravdu podstatné věci

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Úvěry jsou jednou z nejdostupnějších cest, jak si pořídit něco, oč máte zájem a přitom už nechcete dál zdlouhavě šetřit. Půjčky jsou zároveň nástrojem, s nímž se můžete vymanit z nejrůznějších životních situací, v rámci nichž vám nestačí vlastní úspory. Vybrat ale ideální úvěr není jednoduché, parametrů, které je vhodné sledovat je celá řada. Poradíme, které to jsou.

Pár rad jak najít ideální půjčku podle svých potřeb

Zároveň jde o jednu z poměrně rizikových oblastí z pohledu nevhodného výběru takového produktu, ať už jde o bankovní či nebankovní segment. Stojíte-li aktuálně před otázkou výběru ideální půjčky sloužící pro financování vašich potřeb, možná se vám bude hodit několik následujících doporučení, abyste věděli, na co se přesně zaměřit.

Vyhněte se neprověřeným poskytovatelům

V první řadě odfiltrujte všechny nespolehlivé a jakkoliv podezřelé společnosti a soukromé poskytovatel úvěrů. Od letoška je poskytování spotřebitelských úvěrů složitější a vyžaduje licenci od ČNB. Už tedy neplatí, že půjčku může poskytovat v podstatě kdokoliv pouze na základě živnostenského oprávnění. Toto doporučení se týká především nebankovního segmentu, protože v tom bankovním máte v tomto směru více záruk.

Držte se těchto zásad:

  • Porovnávejte nabídky a srovnávejte klíčové parametry (zejména RPSN)
  • Využijte úvěrů pouze u známějších společností, které mají licenci od ČNB
  • Nechte si dostatek času na rozmyšlenou, nepůjčujte si pod tlakem okolností

Dnes lze označit nebankoví segment za bezpečný, pozor byste si měli dávat spíše na nelegální poskytovatele s podezřelými nabídkami a až přehnaně výhodným úročením.

Velikost úrokové sazby a RPSN hraje hlavní roli

První, na co se musíte určitě zaměřit, je velikost úroku. Pozor si však dejte, zda se díváte na tu správnou hodnotu. Velice často je prezentována klasická úroková sazba. Ovšem pozor, ta neobsahuje ostatní poplatky a přidružené platby. Hledět proto musíte na roční procentuální sazbu nákladů označovanou, jako RPSN. RPSN je bezesporu nejdůležitější parametr při srovnávání úvěrů.

Dostatečný čas na rozmyšlenou

Jestliže vám někdo nabídne výhodné podmínky splácení a zároveň vás nutí rychle podepsat smlouvu, protože takový úrok platí pouze aktuální den, zbystřete. Ze zákona máte totiž dán nárok na rozmyšlenou. Každá předkládaná úvěrová nabídka by měla být spojena s garancí po dobu trvání 14 dnů. Ostatně tato lhůta se promítá rovněž do možnosti odstoupení od smlouvy. Pakliže při výběru půjčky zrovna nezvolíte šťastně, mějte na paměti, že tuto variantu máte.

Pokuty a sankční poplatky

V neposlední řadě si dejte pozor na sankční poplatky, které jsou dnes omezeny do jisté míry zákonem, přesto můžete ve smluvních podmínkách narazit na nejrůznější chytáky. Nový zákon stanovuje nejvyšší denní pokutu z dlužné sumy ve výši 0,1 % z jistiny. Vy si však pohlídejte i jiné poplatky spojené především s libovolnými úkony. Po podpisu smlouvy byste mohli být nemile překvapeni.

  • Poplatek za zprostředkování úvěru
  • Poplatek za vyplacení v hotovosti
  • Poplatek za mimořádné splátky
  • Poplatek za předčasné uhrazení
  • Poplatek za odložení splátek

  • Poradna: Zaměřte se při výběru půjčky na ty opravdu podstatné věci
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout