Půjčka od rodiny, od cizích lidí, nebo v bance? Jaké jsou možnosti na trhu?

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Domoci se peněžních prostředků pro financování libovolných věcí můžete nejrůznějšími metodami. Každá z nich sebou nese jisté klady a zápory. Je pouze na vás, co od takové půjčky očekáváte a jaké její přednosti vám mohou přijít vhod. Jestliže nevíte, kde všude si můžete půjčit, začtěte se do následujících řádků a my vás seznámíme s těmi nejčastějšími variantami.

Půjčka od nejbližších

Začneme nejrpve pravděpodobně tou nejméně náročnou volbou z pohledu celkového vyřízení. Půjčka od přátel a rodinných příslušníků může být rychlá. Vše záleží na konkrétní domluvě, takže přijít nemusíte o možnost vše doplatit dříve nebo se naopak opozdit se splácením. V závislosti na dohodě mohou být úroky v podstatě minimální. Ale ikdyž jde o rodinné příslušníky, je dobré tento úkon posvětit smlouvou. Pokud byste neplnili splátkový kalendář včas, může se stát, že ztratíte dobré přátele a uděláte rozbroje v rodině. Možná i kvůli tomu je někdy až příliš těžké najít někoho, kdo vám takto půjčí.

Půjčka od lidí

Nebojte se, není to žádná forma žebrání, při které byste obcházeli kolemjdoucí a prosili je o příslušnou finanční sumu. Půjčky od lidí neboli P2P půjčky jsou novodobým trendem. Mezi jejich přednosti patří rozhodně lidský přístup a individuální posouzení. Celý průběh takového procesu je koordinován prověřenými společnostmi. Mezi nevýhody lze zmínit pomalejší vyřízení, než kdekoliv jinde.

Mezi nejznámější systém zprostředkovávající půjčky mezi lidmi patří Zonky. Lidem umožňují investovat své peníze do půjček, anebo popsat sebe a svůj záměr a od ostatních si naopak půjčit.

Půjčka od nebankovní společnosti

Ve prospěch tohoto řešení hovoří jednoznačně rychlost vyřízení a vyplacení peněžních sum. Pokud dobře hledáte, domůžete se velice zajímavé úrokové sazby, varianty bez skrytých poplatků a řady bonusů navíc. Novela zákona o spotřebitelských úvěrech sice pročistila trh s nebankovními lichváři, přesto byste měli být při jejich výběru dostatečně obezřetní. V tom vám může pomoci například Česká leasingová a finanční asociace kontrolující činnost takových firem. Přehled prověřených nebankovních poskytovatelů s licencí od ČNB naleznete na našem webu.

Půjčka od bankovní instituce

Nakonec je třeba zmínit i poslední a z hlediska splatnosti pravděpodobně nejbezpečnější verzi úvěrování. Půjčka od banky je zárukou nižšího úroku, transparentních smluv a jistoty, že na vás nikdo nepřipravuje jakoukoliv boudu. Nutno podotknout, že tyto záruky mohou být spojeny s určitými poplatky. Zároveň neočekávejte tak rychlou výplatu peněz, jako je tomu v nebankovním segmentu. Potýkat se můžete i s náročnějším prokazováním vlastní bonity.

  • Půjčka od rodiny, od cizích lidí, nebo v bance? Jaké jsou možnosti na trhu?
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout