SOLUS – seznam dlužníků k nahlédnutí

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Mám záznam v registru dlužníků SOLUS? Co to znamená pokud budu chtít půjčku od banky, nebo třeba vyřídit paušál u mobilního operátora? Otázka, kterou si oprávněně klade spousta lidí, kteří se někdy dostali do potíží při splácení půjčky, úvěru, účtu za telefon, nebo složenky. Jak zjistíte, zda-li máte v SOLUS záznam?

Co je registr SOLUS zač?

Registr (správně bychom měli mluvit v množném čísle, protože SOLUS provozuje registrů hned několik) slouží všem jeho členům k výměně informací o svých klientech. Souhlas k této výměně informací stvrzuje klient v souhlasu ze zpracováním osobních údajů, nebo přímo ve smlouvě. Jinými slovy, pokud jste si někdy vzali půjčku, nebo třeba máte paušál u mobilního operátora dali jste souhlas s tím, že pokud se dostanete do potíží se splácením, které nebudete včas řešit, může daná společnost váš záznam do registru zanést. Ačkoliv existuje i pozitivní registr, lidé většinou přijdou do styku s tím negativním.

Kdo přispívá do registru SOLUS

  • Poskytovatelé půjček (zejména ti z nebankovního sektoru, klasické banky používají především bankovní registr BRKI, ale mohou přispívat a využívat i registr SOLUS)
  • Distributoři energií (plyn, elektřina atd.)
  • Mobilní operátoři
  • Pojišťovny

Jak se člověk dostane do registru?

Dostat se do registru dlužníků SOLUS nemusí být vůbec složité. Velmi často stačí být např. u mobilního operátora se zpožděním účtu za telefon více jak 2 měsíce. U půjčky pak stačí vynechat 1-2 měsíční splátky a už putuje záznam o klientovi do SOLUSu. Získat záznam v registru dlužníků není složité, zbavit se jej ale může být o dost těžší. Vždy platí, že žadatel, který má záznam v registru bude mít potíže v řadě životních situací a u řady poskytovatelů. Tak například, se záznamem je nemožné získat bankovní půjčku. Sice existují půjčky bez registru, ale ty bývají oproti bance výše úročeny (logicky, poskytovatel si kompenzuje riziko).

100% bezpečná půjčka bez registru

Jak zjistím, zda mám záznam v registru SOLUS?

Zjistit zda-li máte záznam v registru SOLUS je poměrně snadné – ale není to zadarmo. Na webových stránkách združení (www.solus.cz) si můžete objednat zaslání výpisu. Cena za tento výpis je stanovena na 218 Kč, což není zrovna málo. Fyzické osoby si mohou objednat i výpis formou SMS zprávy, ta stojí méně – konkrétně 98 Kč. Cena za výpis je součtem:

  • 97 Kč náklady na výpis
  • 83 Kč poštovné a poplatek za dobírku (výhradně do rukou adresáta)
  • 38 Kč DPH v zákonné výši

Návod: Jak dosáhnout vymazání se SOLUSu?

I pokud řádně splatíte všechny své závazky, může váš záznam v registru setrvat ještě další roky. Proti tomu je třeba se samozřejmě bránit, neboť záznam v SOLUSU vám může značně zkomplikovat život i nadále. Jak na to? Není to tak složité, přikládáme stručný návod.

  • Zjistěte, u které společnosti máte dluh a kdo zadal váš záznam do registru
  • Zjistěte aktuální výši dluhu včetně všech úroků (pokud dluh stále existuje)
  • Splaťte veškeré dluhy včetně úroků (pokud nějaké stále přetrvávají)
  • Vypovězte smlouvu s danou společností, pokud stále ještě existuje
  • Zašlete poštou vypovězení souhlasu se zpracováním osobních údajů
  • Požádejte SOLUS a vymazání vašich záznamů na základě výše uvedeného
  • Obraťte se na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) s podnětem

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout