Chcete získat hypotéku? Pak si dostatečně našetřete, požadavky ČNB opět přitvrzují

Archivní článek v kategorii v kategorii Hypotéky, Půjčky

Všichni zájemci o hypotéční úvěry jistě v nedávné době pocítili doporučení a regulace České národní banky, která začala tak trochu koordinovat banky v tom, kolik peněz mohou svým klientům půjčovat. Zlomovým byl začátek druhého kvartálu roku 2017, kdy už bylo celkem zřejmé, že banky vám nepůjčí více, jak 80 %, popřípadě 90 % z hodnoty nemovitosti.

Vlastní bydlení pouze pro nejbohatší?

Toto doporučení se bohužel stalo celkem velkou překážkou pro spoustu zájemců o vlastní bydlení. A to proto, že nyní je třeba mít našetřeno alespoň 10 % až 20 % z ceny nemovitosti. A to jsou částky v řádu statisíců korun, navíc, pokud jde o bydlení ve větších městech, kde ceny rapidním způsobem vzrostly. Jestliže jste o hypotékách s těmito novými podmínkami uvažovali tak, že chybějící část peněz vyřešíte jiným typem úvěru, který bance doložíte, jako vaše úspory, od října 2018 vám takové plány pravděpodobně nevyjdou.

Jaká jsou aktuální doporučení České národní banky?

Česká národní banka se totiž rozhodla zpřísnit poskytování hypoték, respektive je i nadále regulovat tak, aby došlo k ochraně klienta. Zkrátka, aby se lidé zbytečně nezadlužovali a půjčovali si pouze tolik finančních prostředků, jež dokáží bez sebemenšího problému splatit.

Proto před několika týdny vyšlo další doporučení České národní banky, které naštěstí nereguluje velikost hodnoty nemovitost, jíž můžete získat v podobě peněz, ale zaměřuje se na samotné žadatele. A to hlavně na velikost jejich dluhu. ČNB nyní stanovila hranice, jak vysokou měsíční splátku může klient hradit. Toho je docíleno prostřednictvím dvou podmínek.

  • Vaše měsíční splátka všech dluhů nesmí být vyšší, jak 45 % čistého příjmu
  • Zároveň celkový dluh nesmí překročit devítinásobek vašeho čistého ročního příjmu

Právě tímto krokem dochází k zamezování toho, že si lidé vypůjčí další peníze na to, aby dosáhli na hypotéku s LTV 80 % až 90 %. Česká národní banka tím selektuje klienty schopné financovat si své budoucí bydlení.

Koho nejvíce postihnou nová doporučení České národní banky?

Z logiky věci jasně vyplývá, že „ohroženým druhem“ zákazníků se stanou především jednotlivci, jež žádají o hypotéku. Přece jenom žadatelé v páru docílí vyšší celkové bonity a schvalování jejich žádosti může být téměř bez komplikací. Hodně postiženou skupinou jsou také zájemci o bydlení v hlavním městě a všech dalších v České republice. Vliv na to má fakt, že ceny bytů a rodinných domů neustále šly výrazným způsobem nahoru, takže dnes potřebujete opravdu hodně peněz, abyste se nastěhovali na lukrativní adresu v naší metropoli. Nové doporučení hodně cílí i na ty, kdo mají už nějaké závazky, ať už jde o klasické půjčky, leasingy a jim podobné. Tyto náklady se totiž nově připočítávají k měsíční splátce za hypotéku a mohou dohromady dosahovat oné zmiňované hranice 45 %. A to znamená jediné, půjčit si méně.

Tato doporučení nabydou své platnosti s příchodem října 2018, takže do té doby máte ještě možnost získat hypotéku za starých podmínek a bez této podrobnější lustrace klienta. Popřípadě podepište smlouvu na hypotéční úvěr už nyní a peníze čerpejte až příští rok. Možnosti aktuálně stále ještě jsou.

  • Chcete získat hypotéku? Pak si dostatečně našetřete, požadavky ČNB opět přitvrzují
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Hypotéky, Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout