Jaké finty používají úvěrové společnosti a banky, aby vás zlákaly k sobě?

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Toto pořekadlo je v případě tohoto článku zcela na místě. Jak asi můžete správně tušit, představíme vám několik situací, při kterých banky a úvěrové společnosti slibují zákazníkům hory a doly. Výsledek však může být zavádějící až negativní.

Jak na výhodné online půjčky?

Jen málokdo z vás jistě přehlédl poutavé nabídky typu, „úrok již od …“ či „vyřízení půjčky do 10 minut“ a podobně. Jenže, jsou tyto informace opravdu 100% pravdivé, nebo za nimi stojí nebezpečné ALE? O tom si povíme v  následujících příkladech.

Výhodné úrokové sazby

A začněme hned onou zmiňovanou úrokovou sazbou. Pokud někde narazíte na reklamu, že nějaká půjčka je poskytována s úrokem již od 2,9 %, určitě zbystříte. Hlavou vám proběhne myšlenka, že tento typ úvěru je jako stvořený právě pro vás. Vystřízlivění pak může přijít při zpracování konkrétní nabídky šité na míru. Tento úrok se totiž může vztahovat k jistému časovému období. Takže kromě čísla hleďte i na zkratky za procentem.

  • p.a. – roční sazba
  • p.m. – měsíční sazba
  • p.q. – čtvrtletní sazba
  • p.s. – pololetní sazba

Pokud je daná hodnota opravdu výhodná, může na vás čekat ještě jedno nemilé překvapení. Spojení „již od“. Na nejnižší úrok dosáhnou jen klienti s tou nejlepší bonitou a vynikající splátkovou morálkou (možná vás bude zajímat náš článek Chcete lepší nabídku půjčky? Zlepšete svoji bonitu před žádostí o úvěr). Pro vás může být úrok podstatně vyšší.

Refinancování hypotéčních úvěrů a půjček

Dalším příkladem pak jsou vyhledáváné konsolidace a refinancování. Bez ohledu na to, zda jde o sloučení vašich finančních závazků nebo náhradu za nový a přínosnější, nepodceňujte takovou situaci. Každý samozřejmě slyší na lepší a výhodnější splátkové podmínky. Tento krok si však musíte vždy propočítat do nejmenšího detailu. Narazit totiž můžete na několik nevýhod spojených s přechodem k jiné bance či úvěrové společnosti.

  • Ke snížení měsíčních splátek dojde za předpokladu prodloužení celkové splatnosti úvěru, což se bezpochyby negativně promítne do vyšších celkových nákladů.
  • Přechod od starého poskytovatele služeb může být spojen s poplatky, které vše zbytečně prodražují, popřípadě zaplatíte poplatky za zpracování a vyřízení nového úvěru, potažmo konsolidace či refinancování.

Schválení půjčky během 10 minut

Velice populární hláška mnohých společností, jež se dušují, že klientovi nabídnou peníze v dosti krátkém čase nebo dokonce vše vyřídí v řádu minut. To zní jako velké lákadlo pro libovolného zákazníka. Jenže většina bank a úvěrových firem zapomíná na uvedení zásadní věci. Takto krátkého časového úseku je docílenou pouze v okamžiku, kdy klient dodá všechny potřebné materiály ke schválení, v lepším případě je i dostatečně bonitní.

Úvěry od nebankovních společností

Poslední zmínka patří nebankovním poskytovatelům, mezi nimiž se stále nachází ti, jejichž splátkové podmínky nemusí být zrovna dvakrát výhodné a už vůbec ne korektní vůči klientovi. Často dochází k nejasnostem spojeným s úrokovou sazbou. Nenechte se nalákat na klasický úrok od nízké hodnoty. Vždy přihlížejte ještě k roční procentuální sazbě nákladů RPSN. Právě ta je vypovídající a zahrnuje všechny ostatní poplatky, které vás mohou nemile překvapit. Základem je dokonalé prostudování smluvních podkladů.

  • Jaké finty používají úvěrové společnosti a banky, aby vás zlákaly k sobě?
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout