Konsolidace půjček vám může ušetřit tisíce, má ale i rizika. Co je pravda a co mýtus?

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Pojem konsolidace půjček určitě není třeba komukoliv zdlouhavě představovat. Jedná se o slučování úvěrů libovolného počtu. Nahrazení charakterově odlišných finančních závazků jedním jediným, k němuž se váží lepší splátkové podmínky, vyšší přehlednost a někdy také peníze navíc. Spousta nedůvěřivců a „škoditelů“ však o konsolidaci půjček vypustilo do světa hodně mýtů a neprav, s nimiž vás blíže seznámíme a osvětlíme je.

Konsolidace půjček je primárně určena pro bankovní úvěry

První nepravda, jíž se v žádném případě nesmíte chytat. Konsolidace je vhodná ke slučování bankovních i nebankovních půjček. Mnohdy se nemusíte omezovat ani jejich počtem nebo typem peněžního závazku. Pro příklad uvedeme produkty vhodné ke konsolidaci.

  • Leasingy
  • Kontokorenty
  • Kreditní karty
  • Spotřebitelské úvěry a další

Velké sankční poplatky

Mnozí tvrdí, že konsolidace půjček vám sice pomůže se sloučením několika půjček, ale na druhou stranu vás čekají vysoké poplatky za některé služby. Například předčasné doplacení závazku. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Vypovídá o tom do jisté míry novela zákona o spotřebitelských úvěrech z konce loňského roku. Tou jsou alespoň v jisté míře omezeny sankční platby. Navíc konsolidaci si můžete zvolit u takového poskytovatele finančních služeb, jehož obchodní podmínky vám budou vyhovovat nejvíce.

Připravte se na náročnou administrativu

Konsolidace je spojena se zdlouhavým papírováním a vše vyžaduje spoustu drahocenného času. Další mylná zpráva, jejímuž obsahu nevěnujte velkou pozornost. Dnešní bankovní i nebankovní společnosti jsou v tomto směru značně flexibilní, takže se nemusíte obávat výše uvedeného. Konsolidaci lze vyřídit dokonce prostřednictvím internetových žádostí, pakliže dokážete novému poskytovateli služeb doručit všechny vyžadované dokumenty. Celý proces papírování je mimo jiné vyřizován bez vašeho přičinění a ztráty času. Pokud si připravíte vše potřebné, požadavek na konsolidaci vám zabere jen několik minut. V závislosti na počtu půjček ke sloučení a jejich smluvních podmínkách se často domůžete nového úvěru s výhodnějšími splátkami do několika dnů.

Jestliže budete chtít nižší splátku, počítejte s navýšením celkové doby splatnosti

Ani v tomto případě se nemusíte obávat pravdivosti takového tvrzení. Díky tomu, že většina bankovních a nebankovních společností přistupujte ke svým klientům individuálně, máte své budoucí splátkové povinnosti téměř plně ve svých rukách. Domoci se můžete rovněž nejrůznějších věrnostních programů a podobných akcí, které mohou zlevnit vaše budoucí splátky. Kromě toho máte příležitost, získat i nějaké peníze navíc.

  • Konsolidace půjček vám může ušetřit tisíce, má ale i rizika. Co je pravda a co mýtus?
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout