Než si vezmete nějakou půjčku, položte si tyto 4 důležité otázky

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Když se vás v dnešní době někdo zeptá, jak byste řešili životní situaci, ve které vám bude chybět dostatek peněžních prostředků, většina odpoví stejně. Vezmou si půjčku, ať už bankovní či nebankovní. Ano, úvěry se staly nepostradatelnou součástí nás všech a díky jejich snadné dostupnosti se k nim přikláníme i v okamžiku, kdy to možná není nutné.

Na co myslet před sjendáním půjčky

Jak si ale v dnešní době půjčit peníze a nespálit se? Není to tak složité, jak se na první pohled může zdát. Položte si proto nejprve tyto čtyři otázky a pokuste si je následně pravdivě zodpovědět.

  • Skutečně ty peníze potřebuji?
  • Neomezím svůj životní standard?
  • Co když budu nemocný nebo přijdu o práci?
  • Kde najdu tu nejvýhodnější půjčku?

Skutečně ty peníze potřebuji?

Otázka první, nad kterou mnozí budou možná kroutit hlavou, a přitom si v duchu říkat, ano, opravdu ty peníze vyžaduji. Uvědomit si však musíte to, že úvěr je finančním závazkem na jistou dobu a pojí se s ním i rizika a omezení. Z toho jasně vyplývá, že půjčku byste si měli brát na věci, jež pro vás budou z existenčního hlediska přínosem. Jmenovat můžeme úvěr na bydlení, modernizaci bytu či rodinného domu, interiérové vybavení, investici do vlastního sebevzdělávání, opravu automobilu využívaného každý den na práci a ostatní nezbytnosti podobného typu. V takových situacích je půjčka opravdu na místě a mnohdy se kvůli ní vyplatí i riskovat. Na druhou stranu jsou tu okamžiky, které stojí za zvážení.

  • Luxusní oblečení
  • Vánoční dárky
  • Exotická dovolená

Neomezím svůj životní standard?

Na kvalitě životní úrovně si zakládá velká spousta lidí. Většina z nás se snaží jít kupředu a dopřávat si více nebo minimálně stále stejně z hlediska služeb a také každodenních potřeb. Proto si rozmyslete, do jaké míry vám půjčka ovlivní život v tomto směru. To platí dvojnásob u dlouhodobějších úvěrů na několik měsíců až let. Ptejte se sami sebe, zda jste schopni kvůli pravidelným měsíčním splátkám omezit své koníčky a ostatní věci. Hodně lidí totiž zhoršení životní úrovně jednoduše nedokáže unést.

Co když budu nemocný nebo přijdu o práci?

Další z vhodně položených dotazů, na který zapomíná velká spousta zájemců o úvěrů. Pokud zvolíte dlouhodobější a vyšší půjčky, jsou s nimi samozřejmě spojeny pravidelné měsíční splátky, jimž se jednoduše nevyhnete. Zajímat byste se proto rozhodně měli o to, zda dokážete normálně fungovat i při výpadku vašeho měsíčního příjmu. V takové situaci vám mohou pomoci dvě řešení.

  • Budete si připlácet za pojištění schopnosti splácet, jež vaše závazky převezme.
  • Budete žít z úspor, které by vám měly vystačit alespoň na 5 – 6 měsíců.

Kde najdu tu nejvýhodnější půjčku?

Poslední a možná i jedna z nejdůležitějších otázek vůbec. Jestliže jste se po přečtení výše uvedených dotazů rozhodli pro výběr bankovní či nebankovní půjčky, vybírejte s rozmyslem. Nejjednodušší cestou je využít služeb některého ze srovnávacích portálů na internetu. Ty vám umožní porovnat nabídky většiny dostupných a ověřených poskytovatelů na základě vašich kritérií. Pro někoho to bude velikost úrokové sazby, pro jiného zase výše samotné půjčky nebo celková doba splatnosti.

  • Než si vezmete nějakou půjčku, položte si tyto 4 důležité otázky
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout