Rychlá půjčka 50 000 Kč? Rozdíly na ročním přeplatku mohou být obrovské!

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Když si dnes od bankovní či nebankovní společnosti půjčíte 50 000 Kč se splatností na jeden rok je zřejmé, že u různých poskytovatelů budou náklady odlišné. Vždyť i právě kvůli tomu lidé hledají tu nejvýhodnější půjčku, jež by v tomto směru vyhovovala co nejvíce. Víte ale o tom, že rozdíly mohou být doslova markantní? Nyní hovoříme o odlišnostech v řádu desítek tisíc korun. A to už je hodně znát.

Výsledky průzkumu organizace Člověk v tísni

Na takové zjištění před nedávnou dobou přišla organizace Člověk v tísni. Ta se zaměřila právě na posuzování nákladů u jednotlivých firem v rámci stejného modelu. Tedy rychlé půjčky 50 000 Kč se splatností na jeden rok. A výsledky jsou skutečně odstrašující. Tento komplexní průzkum vznikl na základě nabídek bank i nebankovních společností. Dohromady bylo osloveno asi 39 společností. A teď pozor. Všechny mají licenci od České národní banky, takže skutečně nejde o žádné soukromé podvodníky a lichváře.

Vedlejší náklady mohou celý úvěr hodně prodražit

Organizace Člověk v tísni se v rámci tohoto průzkumu snažila být co možná nejvíce objektivní. Proto do celkového souhrnu informací nezapočítávala jakékoliv bonusy, které klient může získat pouze řádným splácením nebo po splnění jiných podmínek. A takový model pochopitelně nemusí nastat u každého. Naopak se snažila zohledňovat negativa jednotlivých půjček. Mezi ně typicky spadají náklady spojené s prodloužením termínu splatnosti, poplatky za upomínky a podobné věci. A možná byste se divili, ale takovou platbu navíc si neúčtují pouze nebankovní společnosti, ale také banky. I mezi nimi se najdou ty, jež vám prodloužení termínu splatnosti o měsíc nabídnou třeba za 600 Kč až 750 Kč. Typickým příkladem je MONETA Money Bank a Česká spořitelna.

Celkové náklady hledejte ve smlouvách

Z průzkumu jasně vyplývá, že potenciální žadatelé o úvěr ve výši 50 000 Kč se splatností na jeden rok by měli vycházet především ze smluvních podmínek společností. Právě ty jsou jasně vypovídajícím kritériem. Nikoliv online kalkulačka na internetu, která vám při vyplňování žádosti nabídne ten nejlepší úrok, jež se posléze změní po kontaktování danou společností. A to třeba kvůli vaší nižší bonitě a jiným věcem.

Organizace Člověk v tísni v případě obchodních podmínek narazila na určité nekalosti. A to v podobě ztěžujících předpokladů pro zákazníka. Stačí, když má smlouva a všechny její podrobnosti rozsah dvacet stran. Takové množství četby odradí spoustu klientů a jednoduše podepíší, z čehož pochopitelně těžší poskytovatel s nepříliš výhodnými úrokovými sazbami.

Rozsah úrokových sazeb u půjčky na 50 000 Kč

Nejspíše vás zajímá, k jakému závěru vedl průzkum organizace Člověk v tísni? Jak už bylo naznačeno v úvodu tohoto článku, rozdíly ve velikosti úrokové sazby jsou značné. Solidní poskytovatelé z bankovní a nebankovní sféry vám půjčku na 50 000 Kč se splatností na jeden rok nabídnou s přibližnou úrokovou sazbou do 10 %. Někteří dokonce i méně. A naopak ty nejdražší produkty atakují hranici přes 200 %.

V reálných číslech to vypadá tak, že třeba u Komerční banky za půjčení takové částky zaplatíte kolem 2 000 Kč navíc. Hodně podobně a dobře vychází i ostatní bankovní poskytovatelé jako Hello Bank! a Air Bank. Naprostým opakem toho je ale nebankovní segment, kde se náklady na takovou půjčku mohou přehnout před čtyřicet jedna tisíc korun. Mezi takové nevýhodné adepty se řadí hlavně firmy OPR-Finance a CentroFinance. Obecně lze za výhodnější a vstřícnější poskytovatele jmenovat níže uvedené.

Jak sami můžete vidět, půjčit si v dnešní době 50 000 Kč nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Jedinou potěšující zprávou tohoto průzkumu je to, že se oproti loňským létům zvýšila znalost lidí v oblasti úvěrového trhu a stále více potenciálních žadatelů si dává pozor na nekalé praktiky poskytovatelů.

  • Rychlá půjčka 50 000 Kč? Rozdíly na ročním přeplatku mohou být obrovské!
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout