Splácení více půjček najednou není výhodné. Vyzkoušejte konsolidaci

Archivní článek v kategorii v kategorii Půjčky

Půjčky jsou v dnešní době prostředkem, který nám otevírá jisté možnosti při financování našich potřeb, zálib a koníčků. Je pochopitelně známo, že nic se nemá přehánět. Jenže, člověk si občas usmyslí, že chce více věcí najednou, půjčí si na ně a někdy nedomyslí důsledky. Výsledkem pak může být hodně půjček najednou. Ať už jde o svobodného člověka nebo rodinu s dětmi, takové výdaje sebou přináší spoustu negativního. Tím největším záporem jsou pochopitelně vyšší měsíční splátky.

S takovou situací lze však něco dělat. Současný trh k tomu nabízí několik prostředků. Asi tím nejefektivnějším je bezpochyby konsolidace úvěrů. Pokud s takovou službou nemáte žádnou zkušenost a je vám tento výraz téměř cizí, přinášíme vám bližší informace.

Co je to konsolidace půjček?

Pod pojmem konsolidace si představte jediné. Jde o sloučení, a v tomto případě půjček, tedy spojení úvěrů do jediného. A je jedno, kolik půjček aktuálně máte nebo jakého jsou charakteru. Sjednocení se týká v podstatě libovolných úvěrových produktů.

U většiny bankovních a nebankovních společností se meze rozhodně nekladou. Když už nyní víte, co je to konsolidace, měli bychom se zaměřit na to, proč ji vlastně realizovat. K čemu je to dobré a jaké výhody to přinese.

Konsolidujte půjčky a ušetříte

Když bychom měli prezentovat klady konsolidace úvěrů, začneme pěkně od začátku a od těch nejmenších detailů. Pokud máte v současnosti více půjček najednou, určitě se potýkáte s nešvarem, kterým je nepřehlednost v těchto finančních závazcích. Každou půjčku platíte v jiném termínu a jednoduše se v tom ztrácíte. Konsolidace takový problém vyřeší tím, že vám všechny půjčky sjednotí do jedné a přinese patřičnou administrativní přehlednost. Budete mít pouze jeden výdaj v rodinném rozpočtu související s půjčkami.

Tím největším přínosem konsolidace půjček by měla být především úspora. To znamená, že nová měsíční splátka bude menší nežli součet dosavadních závazků. Toho je obvykle docíleno nižší úrokovou sazbou. S ní se velice často pojí i lepší splátkové podmínky.

Mezi klady konsolidace úvěrů je vhodné zařadit i možnost získat další peněžní prostředky nad rámec současné dlužné sumy. Pokud jste dostatečně bonitním klientem, pak vám rozhodně nic nebrání v tom, abyste dostali peníze k dobru, jež lze využít na libovolné věci.

Při konsolidaci půjček buďte dostatečně obezřetní

Aby konsolidace přinesla to, co skutečně má, dávejte si pozor na jednu zásadní věc. Nová menší měsíční splátka nesmí vzniknout tím, že dojde k prodloužení termínu splatnosti, ale kvůli nižší úrokové sazbě. Pokud by tomu tak nebylo, znamená to, že ve výsledku ještě více přeplatíte. Zároveň si pohlídejte, zda dochází ke snížení toho správného úroku. Mělo by se jednat o roční procentuální sazbu nákladů označovanou jako RPSN. V této hodnotě je totiž započítán nejenom úrok samotný, ale také všechny přidružené poplatky.

A nakonec ještě jedno zásadní upozornění. Ohlídejte si výši poplatků za předčasné splacení dosavadních půjček. Spousta poskytovatelů je u svých produktů definuje. Jejich součet se také promítá do celkové výhodnosti konsolidace. Ta by měla být přínosná i poté, co uhradíte právě tyto poplatky. Pokud jde o administrativní vyřizování, obvykle za vás tento krok provede společnost, v jejímž portfoliu si vyberete konsolidaci půjček.

  • Splácení více půjček najednou není výhodné. Vyzkoušejte konsolidaci
  • Autor článku:
  • Publikováno: 1. 5. 2019
  • Kategorie: Půjčky
  • Štítky:

S ohledem na datum vydání tohoto článku nemusí být všechny uvedené informace aktuální.
Vždy aktuální informace a parametry naleznete na stránkách daného poskytovatele.


Přečtěte si také…

Další užitečné články, které byste neměli minout